Kijken naar wat je wel kan of waar je je zelf nog in kunt verbeteren en niet naar wat je niet meer kan of wat niet meer lukt. Dat is het idee achter 'positieve gezondheid'. Deze andere manier van kijken naar zorg en ook het verlenen van zorg is één van de belangrijkste speerpunten in Zeeland voor de komende jaren. Het wordt al in de praktijk toegepast, namelijk bij Iriz thuiszorg in Goes, waar met een Deense beweegmethode gewerkt wordt.
Op bezoek bij Irmgard Sandee (70) uit Goes. Met een traplift gaat ze naar boven, lopen lukt haar niet meer. Ze gaat naar haar slaapkamer en daar zet zorgmedewerker Judith van Iriz thuiszorg haar aan het werk.
Deurknop als steun
Irmgard ("zeg geen mevrouw alsjeblieft") gebruikt de deurknop als steun en zo moet ze zich tien keer uit de stoel zien te hijsen. Het gaat gepaard met een hoop gezucht en gekreun. Maar Irmgard doét het wel. Judith coacht haar, moedigt haar aan. "Kom op, nog twee keer. Je kunt het."
Irmgard heeft enkele jaren geleden een beroerte gehad. Sindsdien zit ze veel. De oefeningen vergen veel van haar. Dat zie je aan alles. Haar groot opgezette ogen, haar gespannen spieren, de forse ademhalingen. "Maar", zegt ze, "Ik heb er baat bij". "Het is aan te raden. Geschikt voor jong en oud. Echt."
Iriz thuiszorg is een relatief kleine zorgorganisatie in Goes en omstreken en doet mee aan een proef met een zogenoemnde DigiRehabmethode uit Denemarken. Het idee achter deze methode is: kijken naar wat je wél kan of waar je jezelf nog in kan verbeteren. En niet naar wat je niet meer kan of wat niet meer lukt. Cliënten coachen, motiveren tot bewegen, zelf ondernemen.
Meer spierkracht, meer tijd over
Volgens Koos Kloet van Iriz thuiszorg is de methode heel praktisch en levert deze tijdwinst op. "Als mensen meer spierkracht krijgen en bijvoorbeeld zelfstandig uit bed kunnen komen, de deur kunnen openen, dan scheelt dat onze zorgmedewerkers tijd. Tijd die ze dan weer aan een andere cliënt kunnen besteden."
Maar het gaat niet alleen om tijdwinst. Het gaat ook om wat het mentaal doet met oudere mensen. "Als mensen weer meer zelf kunnen doen, geeft dat hen ook meer eigenwaarde. Dat is pure winst."
Nu nog geld voor aantrekken steunkousen
Iriz thuiszorg werkt in deze proef samen met verzekeraar CZ. Kloet: "Het vergt natuurlijk ook een hele andere benadering van hoe je zorg betaalt. Nu ligt er bijvoorbeeld een indicatie voor steunkousen aantrekken en krijgen we daar geld voor. Als deze nieuwe manier van zorg aanslaat, moet er ook goed gekeken worden naar hoe alles betaald en geregeld gaat worden."
Volgens Kloet zijn de eerste resultaten veelbelovend. Zowel cliënten als medewerkers zijn positief. Een thuiszorgorganisatie in Brabant werkt al langer met de methode.
Bekijk de volledige reportage van Omroep Zeeland vanaf 03:39 minuten.